losospilaf101

Pilaf z łososiem i smażoną cebulką

by • 2 lutego 2014 • gotowanie, na ciepło, na słono, pieczenie, Przepisy, ryby i owoce morza, street foodComments (0)694

Są trzy rzeczy, za które lubię kuchnię arabską, bogactwo warzyw, przyprawy od których kręci się w głowie, prostotę. Rzadko robię coś bardzo klasycznego, natomiast często arabska kuchnia jest dla mnie punktem wyjścia, łączę przyprawy i kasze, zioła, mięso. Szczególnie lubię jagnięcinę. Odkąd poznałem z bliska kuchnię arabską jestem wielkim zwolennikiem jagnięciny, która wcześniej w Polsce mnie nie zachwycała (pewnie była to też kwestia mięsa, które w tych czasach było w Warszawie trudne do kupienia). Do dań inspirowanych kuchnią arabską dodaję polskie składniki i często wychodzi coś bardzo, ale to bardzo smacznego.

Dziś coś co właściwie samo się robi. Jeżeli zamiast ryby usmażycie paski polędwicy wołowej albo dodacie pieczoną dynię z marchwią też będzie smacznie. Choć ja namawiam aby kupić świeżego łososia!

 

Przpis na pilaf z łososiem i smażoną cebulką.

 

salatalosos1

składniki (ok 8 porcji)

  • 1 kg filetów z łososia (ok 6 równych, kawałków)
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól / pieprz
  • garść mąki
  • 4 łyżki oleju arachidowego lub ryżowego (do smażenia)
  • 8 średnich cebul pokrojomych w cienkie kręgi 
  • 1/2 szklanki oleju arachidowego
  • 8 szklanek (2 litry) wywaru rybnego albo drobiowego
  • 1 łyżeczka ziarna kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy (tumeric)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól/pieprz
  • 3 łyżeczki masła (najlepiej klarowane)
  • 4 łszklanki ryżu basmati (wypłukanego i odsączonego)
  • szczypta szafranu
  • 1 1/2 szklanki prażonych orzeszków piniowych
  • 2 garście nasion granatu

Ryba

Łososia pozbawić ości (jeżeli są), oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Przyprawić rybę przyprawami, czyli: kminek, kolendra, papryka, sól, pieprz. Otoczyć w mące. W dużej patelni podgrzać olej arachidowy / ryżowy i obsmażyć kawałki ryby z każdej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy.

Cebula
Podgrzać olej na patelni i wrzucić cebulę. Smażyć dopóki nie stanie się złoto brązowa. Nie spalić. Usmażoną cebulę wysuszyć i odjąć garść potrzebną do garniszu.

Podgrzać wywar (drobiowy albo rybny) w garnku i zalać cebulę, zagotować. Odcedzić cebulę łyżkę cedzakową, włożyć do malaksera i zmiksować na pastę. Do wywaru dodać kolendrę, kimnek, kurkumę, mielony cynamon, doprawić solą i pieprzem do smaku.

W dużym garnku podgrzać masło, dodać przepłukany ryż, posypać szafranem, dodać masę z cebuli i szklankę prażonych orzeszków piniowych. Zalać wywarem aby przykryć ryż i gotować na „al dente” w sposób podobny do risotto. Klasycznie ryż pilaf zalewa się wywarem, przykrywa i wkłada się do pieca na ok 30 min, aż do całkowitej absorpcji wywaru.

Podgrzać piec do 190 stopni, położyc rybę na ryżu i wstawić do pieca aby się podgrzało. Gotowe dania przybrać pozostałą ilością orzeszków i ziarnami granatu.

Smacznego!

przepis autorstwa Ottolenghi

 

Pin It

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>