sernik_sliwka_134 kopia

Sernik ze śliwkami w czekoladzie.

by • 27 marca 2013 • ciasta i ciasteczka, na słodko, na zimno, pieczenie, PrzepisyComments (5)934

Dziś kolejny dzień z sernikiem w roli głównej. Po serniku śliwkowo-czkoladowym, serniku polskim i serniku jagodowym pora na kolejne ciasto. Dziś sernik z polewą z białej czekolady na spodzie ze śliwek. Jest to wyjątkowe połączenie trzech różnych smaków.  Śliwkowy spód ze śliwek w ciemnej czekoladzie w pieczeniu delikatnie się karmelizuje a biała czekolada sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej kremowe i delikatne. Jednym słowem nie możesz tego nie upiec:-)

Przepis na sernik ze śliwkami w czekoladzie.

składniki (wysoka forma o średnicy ok 24 cm)

spód:

  • 200 gr śliwek w czekoladzie (preferuję te od firmy Wawel)
  • 100 gr masła
  • 100 gr brązowego cukru
  • jajko
  • 100 gr mąki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:

  • 600 gr sera (3 krotnie zmielony)
  • 4 jajka
  • 200 gr serka waniliowego
  • 250 gr cukru pudru

polewa:

  • 200 gr białej czekolady
  • 50 gr masła
  • 3 łyżki śmietany

sernik_sliwka_133 kopia

Piec nagrzej do temperatury 180 stopni. Formę na sernik wyłóż papierem do pieczenia (włączając boki).

Śliwki posiekaj, wrzuć wraz z cukrem i masłem do miski i podgrzej całość w kąpieli wodnej (postaw miskę na garnku z gotującą się wodą). Kiedy całość się rozpuści zmiksuj na puree i odstaw masę aż przestygnie. Masę połącz z jajkiem, następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masą ze śliwek wyłóż dno, postaraj się rozprowadzić masę równomiernie i delikatnie ugnieć. Wstaw do pieca na nie więcej niż 10 min.

Ser zmiksuj w misce z serkiem waniliowym, cukrem pudrem, dodać jajka. Na podpieczony, wyjęty z piekarnika spód wylać masę i wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160 stopni. Po 20 min obniż temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 30 min.

Do miski wrzuć białą czekoladę i masło, podgrzej w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą). Zdejmij miskę z czekoladą z nad garnka i dodaj ciepłą śmietanę, wymieszaj dokładnie. Odstaw, pamiętaj, że polewa kiedy całkowicie ostygnie zetnie się, jeżeli to nastąpi podgrzej w kąpieli wodnej przed polaniem sernika.

Upieczone ciasto zostaw w piekarniku z otwartymi drzwiczkami aby powoli stygło. Wyjmij z formy po całkowitym ostudzeniu. Polej sernik polewą z białej czekolady, odstaw w chłodne miejsce.

Smacznego!

P.S. Przepis, z delikatnymi zmianami, pochodzi z książki White Plate.

sernik_sliwka_135 kopia

Pin It

Zobacz również:

5 Responses to Sernik ze śliwkami w czekoladzie.

  1. karmel-itka pisze:

    ach! wygląda tak cudownie..

  2. [...] baby drożdżowe i kremy czekoladowe, dziś relaks. U mnie w tym roku będzie sernikowo, już był sernik ze śliwką w czekoladzie, sernik czekoladowy, jagodowy i sernik klasyczny, polski, dziś sernik [...]

  3. izomorfia3 pisze:

    Mniam :)
    Kolejny sernik ,dodany do listy – upiec koniecznie!

  4. Aga pisze:

    Do polewy śmietana kwaśna czy słodka?

  5. Upiekłam i wyszedł obłędny, jeden z lepszych serników jakie probowałam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>