ges_pop1_1

Gęś pieczona w całości. Gęś w jabłkach i pomarańczach. Pycha!

by • 15 listopada 2012 • drób, gotowanie, mięso, na ciepło, na słono, pieczenie, PrzepisyComments (0)7994

No i stało się, pojechałem na targ koło hali Mirowskiej. Na stoisku nr 45 zamówiłem gęś ekologicznie hodowaną, znaczy się taką, która biega swobodnie na łące, skubie trawę i je natruralną paszę, a hodowca ma szacunek do jej, bądź co bądź, krótkiego życia. Do tego kilka szyjek i skrzydełka na sos. To był pierwszy raz kiedy  przygotowałem gęś na 11 listopada tzn na dzień św. Marcina albo jak wolą inni, na Dzień Niepodległości. Tradycja jedzenia gęsiny jedenastego listopada w Polsce wraca do łask i bardzo dobrze, bo gęsina to bardzo smaczne mięso. Zapraszam na gęś, tym razem z jabłkami, pomarańczami i odrobiną suszonych śliwek.

Składniki na gęś pieczoną w całości w jabłkach i pomarańczach.

  • gęś ok 4 kg (najlepiej świeżą, ale może być też mrożona, jest w takim przypadku mniej pracy)
  • 6 jabłek (najlepiej złota reneta)
  • dwie pomarańcze
  • 8 goździków
  • 8 szt suszonych śliwek
  • dwie laski selera włoskiego
  • sok z 1 ,5 cytryny, sól, pieprz, zmielony kminek,
  • ok 100 gr roztopionego masła

Gęś nie jest trudna do przygotowania, jest czasochłonna, ale generalnie nie ma w pieczeniu gęsi nic co mogłoby stanąć na przeszkodzie do uzyskania znakomitego rezultatu. Do gęsiny wystarczą proste dodatki np. buraki z pomarańczami, pieczone warzywa, ziemniaki w koszulkach z tymiankiem itd. Nic wyszukanego, niech gęś będzie królową kolacji. Nie należy się obawiać ilości tłuszczu kryjącego się w gęsi. Większa cześć tłuszczu zostanie wytopiona w trakcie pieczenia, natomiast dzięki swoim okrągłym kształtom, gęsina będzie po upieczeniu soczysta i wyjatkowo smaczna.

Kupując gęś wybierz tę oferowaną przez małych producentów, kup niewielką, nieprzerośniętą sztukę, na 8 osób wystarczy 4 kilogramowy ptak. Weź też pod uwagę wielkość swojego piekarnika, do popularnego, domowego piekarnika większa niż 4,5 kg może się nie zmieścić. Nie przepadam za nadziewaniem gęsi kaszą, pasztetami itd. Nie robię tego z uwagi na fakt, że tłuszcz gęsi doskonale przesiąknie wszystko co się znajdzie w gęsi. Preferuję nadziewanie gęsi jabłkami, pomarańczą, śliwką czy innymi składnikami tylko w celu uzyskania odpowiedniego aromatu mięsa. Dodatki robię osobno.

Kupioną gęś umyj i sprawdź czy nie ma pozostałości piór, jeżeli są trzeba je usunąć. Odetnij końcówki skrzydełek oraz szyję, jeżeli masz świeżą gęś. Możesz pokusić się o wycięcie części kupra, to tam znajduje się gruczoł, który produkuje substancję do natłuszczania piór. Tu pojawia się atut mrożonej gęsi, przeważnie jest już przygotowana do pieczenia i nie trzeba nic wycinać. Tak przygotowanego ptaka posól w środku (1/2 płaskiej łyżki soli, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu), włóż do środka pokrojone w połówki, nabite goździkami jabłka, cząstki pomarańczy ze skórką, śliwki oraz kawałki selera włoskiego. Następnie należy związać nogi i skrzydełka oraz zaszyć oba otwory aby farsz nie wypadł w trakcie pieczenia. Wiązanie gęsi jest trochę podobne do wiązania kurczaka. W domowych warunkach należy przygotować wykałaczki i nimi „zszyć” otwory w gęsi, ściągając skórę do siebie. Co do skrzydełek i nóg lepiej jest posiadać specjalna igłę do szycia drobiu. Jeżeli jej nie masz obwiąż jedną nogę sznurkiem i poprowadź sznurek do skrzydełka, na ukos od strony pleców gęsi. Obwiń skrzydełko, zaciśnij dość mocno i obwiąż sznurkiem drugie skrzydełko. Skrzydełka powinny dociskać do korpusu gęsi tak aby nie przeszkadzały w obracaniu ptaka w piecu. Na końcu pociągnij skrzydełko w kierunku drugiej nogi, dociśnij sznurek tak aby skrzydełka dotykały korpusu a nogi były razem. Zwiąż mocno i koniec. Jeżeli chcesz wiedzieć jak związać ptaka bardziej elegancko i profesjonalnie, wpisz na youtube „how to truss a goose” lub „how to truss a chicken”. Z uwagi na inny kształt i proporcje w budowie, wiązanie kurczaka trochę się różni od wiązania gęsi, jednak jeżeli nauczysz się wiązać kurczaka to i z gęsią sobie poradzisz.

Tak przygotowaną gęś nie musisz macerować, szczególnie tę, która była mrożona. Ponieważ miałem więcej czasu swoją gęś nasmarowałem cytryną wymieszaną z łyżką soli, 2 łyżeczkami mielonego pieprzy, zmielonego kminku i pozostawiłem na 6 godzin w lodówce. Wystarczy jednak, że po nasmarowaniu przyprawami wstawisz ją bezpośrednio do pieca.

Co do samego pieczenia. Najlepiej piecz gęś (i prawie każde inne mięso) w relatywnie niskiej temperaturze  Nie wierz tym, którzy radzą wstawić gęś do  200 – 180 stopni, otrzymasz przesuszone mięso. Po nafaszerowaniu i związaniu gęsi, posmaruj ją stopionym masłem i wstaw gęś do pieca piersią do dołu. Do pieczenia wykorzystaj np głęboką blachę, brytfannę oraz kratkę, na której będzie leżała gęś. Kratka jest potrzebna aby mięso nie leżało w wytapianym tłuszczu. Przed pieczeniem wlej do brytfanny ok. 2 szklanek gorącej wody. Pierwsza część pieczenia potrwa ok  40 min (lub do momentu opieczenia góry gęsi). Temperatura w piecu nie powinna przekroczyć 180 stopni. Następnie obróć gęś piersią do góry i obniż temperaturę do 150 stopni. W temp 150 stopni gęś będzie się piekła ok 3 godzin, generalnie gęś spędza 50 min w piecu na każdy 1 kg swojej wagi. Możesz też piec gęś w niższej temperaturze, np 140 stopniach, w tym przypadku proces pieczenia będzie trwał dłużej, ale moim zdaniem mięso będzie smaczniejsze. Pamiętaj o częstym polewaniu gęsi płynem, który będzie w brytfannie. Jeżeli dysponujesz termometrem do sprawdzania temperatury pieczonych produktów, twoja gęś będzie gotowa gdy mięso w środku osiągnie temperaturę 70-74 stopnie. Upieczoną gęś nie podawaj od razu na stół tylko odstaw na 15 min, w tym czasie soki w mięsie „rozleją się” równomiernie i nie „uciekną” po przekrojeniu. Weź pod uwagę, że w trakcie tych 15 min temperatura mięsa w środku jeszcze wzrośnie.  Przed podaniem i rozkrojeniem pamiętaj aby usunąć farsz:-) Jeżeli lubisz gotować i masz ochotę na przepyszne udka gęsie, zachowaj tłuszcz z gęsi (przelej go przez sito z gazą). Tłuszcz pozyskany z gęsi można trzymać w lodowce kilka tygodni, podobnie jak klarowane masło.

W kolejnym wpisie dodatki do gęsi, sos do gęsiny a także co można zrobić z udkami i tłuszczem gęsim:-) Powodzenia !!!

 

 

Pin It

Zobacz również:

0 Responses to Gęś pieczona w całości. Gęś w jabłkach i pomarańczach. Pycha!

  1. [...] gęś upieczona w całości zniknęła w tym samym dniu, w którym wyszła z pieca (tutaj znajdziesz przepis). Razem z gęsią kupiłem dodatkowo szyjki gęsie oraz skrzydełka, potrzebne mi były aby [...]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>